A függőkert termőszintjein a növények nevelését először pet-palackokban képzeltem el, amit majd a háztartási hulladékból is be tudok szerezni. Előre bocsátom, nem gondoltam arra hogy a növény gyökerek nem igyekeznek érintkezni a napfénnyel és nem szeretik megpörköltetni magukat!  Az átlátszó pet-palackok nem segítik nagyon a növények gyökérzetének fejlődését és a palackok zöld elmohásodását sem láttam előre. 

poto                     

Újra hasznosított műanyag és homok keverékéből álló anyagból készült a függőleges kert első termőoszlopa. Az ötlet és technológia Horváth István barátomé volt,aki 1995 óta foglalkozik a műanyagok újrahasznosításával. Akkori reményeink szerint az ilyen oszlopok gyártása nagyipari keretek között is lehetséges, ezért ár-érték arányban is elképzelhető volt, hogy az oszlop piaci értékesítése lehetséges lesz majd.

A további termékkisérleteket István a HOLOFON Rt-nél én pedig a Péplast Kft-nél kezdtük el. 

  

poto

               poto      A csepegtetó öntözéssel két és fél perc altt végeztem a függőkert öntözésével. A felső két termőszint "cserepeibe" raktam csepegtető gombákat, amik átáztatták a földet és az alul kifurkált palackokon keresztül tovább öntözték az alattuk levő növényeket.

Nagyon sokfajta növényt ültettünk : mángold, eper, chili, paradicsom, rozmaring, bazsalikom, menta stb. A palackokba 3-4 lt termőföld fért. Ez a későbbiekben kiderült , hogy nem túl sok bizonyos növényeknek, de a fűszernövényeknek momentán elég volt.

A napi növénygondozás, ami a vízcsap megnyitásából és pár perc utáni elzárásából állt férfi feladatnak tünt, tehát rögtön be is vállaltam. Időnként ezt is elfelejtettem.Viszont sohasem kapáltam, trágyáztam, térdeltem és talán egyszer ha kellett az egyik termőszintet gyomlálnom. Az igazi derékpróbáló munkák tehát elmaradtak a növényeket körbe lehetett járni és az oszlopok körüli fűnyírozással sem volt problémám. Láttam a lehetőséget, hogy most már nyugodtan megöregedhetek, mert ha eljön az időm, ezt a fajta kertészkedést akkor is fogom tudni még csinálni.

Simán lett volna ezen kívül feladatom, hogy ha tudom mit  jelent növényekkel foglalkozni. Amikor viszont a paradicsom elkezdett nőni és metszeni kellett (volna) , hónalj hajtásokat kellett (volna) csipkedni és erről csak két év múlva szereztem tudomást, már nem én voltam a kert gondnoka. Szerencsére hitvesem nem tapogatózott annyira a sötétben mint én. Azóta a családunk örömmel pótolja növénytani hiányosságait és külön köszönet ezért Molnárné Juhász Ágnes tanárnőnek, aki élvezetesen adta át tudásának egy részét számunkra.

A kertészkedés egyik alapértékét mégis az apám fogalmazta meg nekem, aki a bányában töltötte a fél életét, napi hét órát töltött a föld alatt és most súlyos szilikózisa van. Akkor a szénfelhasználás még az egyik mozgató rugója volt a világnak és elképzelhetetlennek tartottam, hogy eltűnik ez a szakma. Egyszer amikor meglátogatot, amint ép ástam a gödröket a gyümölcsfáknak és megkérdezte: elfáradtál ? Hát, el-mondtam. De, legalább a jó levegőn vagy, kisfiam- mondta.

T

Természetesen a függőleges kert szerkezete azóta nagyon sokat változozott  és sokkal praktikusabb lett. A rengeteg kisérlet és módosítás után, most már hívhatjuk gyárinak. Ez az állapot leírva ugyebár elég egyszerűnek tűnik, de aki eddig a pontig elvitt már egy termék fejlesztést az tudja, hogy rengeteg időt, energiát és pénzt kellett befektetni a 3.3 verzióig. Maradtak még sajnos meg nem valósult ötletek, amelyek nem fértek bele a függőkert prototípus fejlesztés ezen szakaszába, de majd jönni fogunk az új dolgokkal.  

proto type

Használata igazán jól szolgálja a hobbikertészettel foglalkozókat és rengeteg kreatív ötletet meríthetnek belőle. Ezt onnan is gondolom, hogy amikor leégett a kertünk és odalett vele ez a pet-palackokból és egyéb nem szabadalmaztatott alkatrészekből összeállított függőkertünk, elkezdett hiányozni, nagyon. A növény DZSUNGEL látványa a bazsalikom illata, hogy fejjel lefele nevelek paradicsomot, hogy vannak felmerülő hibák és megodások, de legfőkép a "mi lenne ha" ezt is kipróbálnánk  játék. Remélem mások is így tesznek, kipróbálják a függőkertünket és eredményeiket megosztják majd  a Pinteresten vagy megtisztelnek vele és elküldik  az e-mail címünkre. 

Mindenre könnyű ráunni és kifogásokat keresni, de ugyanakkor a kertészkedésnek van egy olyan oldala, amely tetszik: eldönthetem, hogy hová tartozok. Kertészkedem , tehát Magam is termelek valami harapni valót vagy Magam is teremtek egy kis zöldet az otthonomba. Majd elképzelem ..., hogy ezt a harapni valót vagy ezt a parányi zöld felületet felszorzom evvel a naponta változó (növekvő) számmal  7.648. 491.468 . Elképzeltem ... 7,6 Milliárd plusz-minusz egy autóbusz, ez egy  elképzelhetetlen változás lenne, olyan mint a mamutoknak egykor a kihalás igérete lehetett. 

Oké, most nem kertészkedem és megpróbálom ezt a számot, azaz a 7.648. 491.468  felszorozni havi egy bevásárlából származó csomagoló anyag fogyasztásommal, majd elképzelni ennek a hatását. Hmm ez is elképzelhetetlen ...

Még a végén a gyenge képzelő erőm fog a sírba vinni, mint a mamutokat.

Az új gyári szerkezetű függőkertek növényültetései sikeresek voltak és a betakarítás is meg volt. A következő évre is tervezzük a különböző függőkert verziókon nevelt növények képes bemutatását és a tapasztalatok megosztását itt az oldalon. Tegyen Ön is egy próbát és legyen a jó levegőn.

     

proto typeproto type